Raben logo
Лохина

Група Рабен змінює правила гри в сфері транспортування фруктів або революційна подорож північної високорослої лохини

2020.03.10
Подорож Колумба на захід була історичним проривом і назавжди змінила долю світу. 500 років по тому контейнер, повний фруктів, зробив зворотний шлях, можливо, менш значний, але він, безсумнівно, встановив нові стандарти в логістиці. Група Рабен щойно завершила пілотні поставки високорослої лохини з Чилі до Польщі, поєднуючи морські перевезення з контрольованою температурою та автомобільні перевезення. Завдяки синергетичній співпраці між командами компаній «Сіфрайт Рабен Лоджістікс Польська» (Seafreight Raben Logistics Polska) та «Фреш Лоджістікс» (Fresh Logistics) клієнту був запропонований єдиний продукт для всього ланцюжка поставок, що веде від західного узбережжя Південної Америки до самого серця Польщі. Експерименти виявилися настільки успішними, що вже є плани налагодити регулярну співпрацю.

Північна високоросла лохина стає все більш популярною серед поляків, як споживачів, так і виробників. Внутрішнє виробництво фруктів зростає вже кілька років, що робить Польщу другим за величиною в ЄС і шостим у світі виробником, що високо оцінюється за якість своєї продукції. Польські споживачі купують високорослу лохину цілий рік і це цілком зрозуміло: плід не тільки смачний і дуже корисний (містить величезну кількість антиоксидантів і фактично може вважатися одним із суперпродуктів), але й швидкий та зручний перекус.

На жаль, сезон високої лохини в Польщі швидко закінчується. У ті місяці, коли місцеві свіжі фрукти недоступні, попит задовольняється фруктами, імпортованими з таких віддалених країн, як Чилі. Ніжні ягоди, що легко псуються,не тільки лохина, а й малина і полуниця, проводять більшу частину своєї подорожі на літаку, коли завозяться сюди. Очевидними перевагами цього виду транспорту є короткі терміни доставки і свіжість продукту, але важкий вуглецевий слід і висока вартість неминучі. З іншого боку, морські перевезення-більш трудомісткі, але є і більш екологічним і економічним рішенням, яке традиційно використовуються для більш "твердих" фруктів (яблук, цитрусових, бананів або ананасів), що набагато краще підходять для транспортування, яке займає тижні, протягом яких для біологічно активних товарів забезпечуються умови, що уповільнюють процес дозрівання.

Група Рабен зробила крок у бік зміни правил гри, розробивши принципово нове рішення «все-в-одному», зручне для клієнтів, безпечне для навколишнього середовища і економічно ефективне, при цьому гарантується висока якість продукту. Будучи одним з перших логістичних операторів на ринку, Група Рабен запропонувала унікальну інтермодальну транспортну послугу від одного постачальника, де морські перевезення, що що здійснюються компанією «Сіфрайт Рабен Лоджістікс» Польська), були об'єднані з перевезенням свіжих продуктів, що пропонуються компанією «Фреш Лоджістікс».

Це дійсно єдиний у своєму роді проект, оскільки стандартна процедура полягає в імпорті фруктів (але не тільки фруктів, оскільки вона також охоплює 90% товарів, що перевантажуються в роттердамській гавані) двома компаніями, одна з яких займається морськими перевезеннями, а інша відповідає за автомобільні перевезення. Кожна компанія спеціалізується на своїй основній діяльності і, як правило, не може професійно справлятися з іншими етапами. Хоча обидві компанії співпрацюють і їх компетенції доповнюють один одного, вони як і раніше є двома окремими організаціями, які витрачають час на узгодження умов і боротьбу за націнки. Це може негативно позначитися на ефективності послуг, що надаються і їх кінцевих цінах.

Тим часом, Група Рабен сама справляється з усіма елементами цієї логістичної головоломки. Нові маршрути були запущені в кінці 2019 року і в 2020 році. В останні дні грудня 2019 року на судно, що відбувало з Чилі, було завантажено 20 палет з ящиками високорослої лохини  (18 448,80 кг). Вони прибули в роттердамську гавань і в рекордно короткі терміни, всього через два дні, були вивантажені на склад клієнта в Польщі. Через тиждень інший контейнер з цими плодами відправився в ту ж саму подорож.

Очевидно, що при транспортуванні таких ніжних, свіжих плодів на таку відстань необхідно дотримуватися безлічі обмежувальних умов. Чистота транспортних засобів є ключовим фактором у доставці продуктів харчування і повинна бути гарантована. Весь вантаж повинен бути належним чином закріплений і розподілений (для транспортування фруктів використовуються високі і важкі піддони). Належна температура повинна бути забезпечена протягом всього маршруту, що й гарантує Рабен за допомогою рефрижераторних контейнерів для перевезення вантажів при контрольованій температурі і причепів для свіжих продуктів. Нарешті, повинні бути забезпечені такі критичні точки маршруту, як розвантаження з судна і перевантаження з контейнера на вантажівку.

Як уже згадувалося, Рабен є першопрохідцем в області імпортних рішень. Трохи ризикована діяльність, але прибуток більш ніж багатообіцяючий. Компанія планує запропонувати морський транспорт у поєднанні з вантажівками, які очікують завантаження свіжозавезеними товарами, що вимагає гнучкості для адаптації до прибуття «морського складу», який може просто затримуватися  і чий вхід в порт може змінюватися до самого кінця. Проте, як тільки всі етапи операції будуть узгоджені, термін поставки може бути скорочено на 4-5 днів. Вантажівки компанії  «Фреш Лоджістікс» прибувають, коли кораблі, що наближаються, готові. Це призводить до величезної конкурентної переваги. Ключ до успіху в таких послугах – це комунікація і гнучкість з обох сторін.

Співпраця всередині групи означає, що всі зацікавлені партнери отримують вигоду. Компанія  «Фреш Лоджістікс» шукає нових міжнародних клієнтів і, звісно, залучає постачальників фруктів і овочів. Тепер, вступивши в більш тісну співпрацю з компанією «Сіфрайт Рабен Лоджістікс Польська», фахівець з транспортування свіжих продуктів може звернутися до цілої нової групи клієнтів-імпортерів і дистриб'юторів фруктів з віддалених куточків світу, що прагнуть відвантажувати величезні обсяги товарів. Зростаюче споживання поляками фруктів і овочів робить ситуацію ще кращою[3]

Переваги такого підходу численні, в тому числі і з точки зору клієнта. Рабен забезпечує контроль над вантажем, займається митним оформленням і видачею дозволів на збут товарів. Єдиний бізнес унікальним і ефективним чином об'єднує фахівця з автомобільних перевезень та організацію морського транспорту. Команди компаній «Сіфрайт Рабен Лоджістікс Польська»  і «Фреш Лоджістікс» прозоро співпрацюють в якості партнерів і представляють згуртовану пропозицію клієнтам, які отримують єдиний кінцевий продукт від Групи Рабен – в даному випадку доставку фруктів з Південної Америки в Польщу.

Пробний імпорт фруктів з Чилі пройшов успішно, і все говорить про те, що співпраця буде регулярною, для цього конкретного клієнта відвантажується один контейнер на тиждень. Але що ще важливіше, скромна північна швидкоросла лохина  виявилася досвідченим першопрохідцем, який відкрив дорогу іншим фруктам. З січня Рабен завершив кілька поставок єгипетських апельсинів з Дамієтти через Роттердам в Брониші, що неподалік від Варшави. Цей клієнт також вже заявив про намір вступити в співпрацю на кілька місяців. Ми можемо бути впевнені, що це тільки початок надання цієї послуги в Групі Рабен.

 

Автори:

Antoni Zbytniewski

Dawid Graczyk

[1]Tygodnik Gospodarczy PIE nr 29/2019, 07.08.2019, http://pie.net.pl/wp-content/uploads/2019/08/Tygodnik_PIE_29-19.pdf

[2]https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/borowka-amerykanska--czyli-superfoods-w-natarciu

[3]Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2019, GUS, Warszawa 2019, stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2019,2,19.html.