Raben logo
батарейки

Першу вантажівку з батарейками відправлено з України на GreenWEEE для утилізації

2020.03.11
Компанія «Рабен Україна» разом з партнерами 11 березня 2020 року відправила першу вантажівку з 20 тоннами батарейок на утилізацію на переробний завод GreenWEEE в Румунії в рамках проєкту «Батарейки, здавайтеся!»

До цього моменту​ жодна із зібраних батарейок не йшла на переробку​, адже в Україні немає заводу для утилізації.

Свідомі компанії, серед яких і «Рабен Україна», долучилися до проєкту «Батарейки, здавайтеся!».  Проєкт уклав угоду з румунським заводом GreenWEEE у 2019 році.

«Ми в «Рабен Україна» усвідомлюємо відповідальність за майбутні покоління і прагнемо мінімізувати шкідливий вплив на навколишнє середовище. Нашим лейтмотивом у сфері корпоративної соціальної відповідальності є слова великого Махатма Ганді: «Будь тією зміною, яку хочеш побачити в світі». Саме тому, ми не тільки вживаємо заходів з нейтралізації негативного впливу перевезень на екологію, але й інвестуємо кошти в проєкти на кшталт «Батарейки здавайтесь!»

Ми раді, що віднині відповідальні компанії мають можливість збирати батарейки з гарантованою переробкою і, таким чином, робити внесок в системну реформу у сфері токсичних відходів в Україні. Тільки спільні зусилля бізнесу, державних органів і неурядових організацій допоможуть знайти рішення», — коментує Інна Очеретна, Генеральний директор «Рабен Україна».

Згідно статистичних даних, понад 99% батарейок в Україні наразі викидаються: в землю, в ліс, в річку, забруднюючи природу. 

20 тонн – лише 0,05% всіх батарейок, які щорічно викидаються в Україні. Згідно підрахунків представників проєкту «Батарейки, здавайтеся!», утилізація відправленого у Румунію вантажу дозволить досягнути першого результату  збереження від безповоротного забруднення​ 1600 гектарів землі (приблизно 2000 футбольних полів).

«Це перший випадок в історії, коли батарейки з України почнуть перероблятись. Ми дякуємо компаніям-партнерам, які допомогли прийти до цього моменту. Станом на сьогодні це понад 100 компаній, які встановили  в своїх офісах коробочки для збору батарейок з гарантованою переробкою від нашої організації. Разом ми зробили те, що здавалося неможливим. А попереду – ще більше!» — коментує Любов Колосовська​, голова руху «Батарейки, здавайтеся!».

Проєкт «Батарейки, здавайтеся!» розпочався влітку 2013 року з ініціативи 3-х еко-активістів. Напрями діяльності: збір батарейок, організація гарантованої переробки, інформаційна робота, державна реформа (створення та впровадження нового закону України про батарейки, який зробить модель фінансування утилізації батарейок обов’язковою для всіх імпортерів батарейок).