Raben logo
Книжки

«Рабен Україна» поклала перші книги на буккросингову полицю

2021.02.16
Команда «Рабен Україна» поклала свої перші 100 книг для дітей та дорослих на буккросингову полицю.

Спеціальна полиця – металева конструкція – розміщена поблизу Центральної районної бібліотеки імені Олеся Гончара в смт Козельщина Полтавської області і є однією з точок Всесвітньої мережі буккросингу. Проєкт втілила Благодійна організація Smart Foundation з метою популяризації читання, формування тренду обміну книжками та підвищення рівня соціальної відповідальності місцевих жителів.

«Уся команда «Рабен Україна» – People With Drive – це справжні книгоїди. Маємо власну бібліотеку, яку наповнюємо прочитаними книгами. Буккросинг в межах компанії давно вже став звичним. На цьому вирішили не зупинятися. Почули про чудову ініціативу фонду Smart Foundation і відразу ж ініціювали збір книг. Плануємо і надалі передавати книги, які ми вже прочитали», – коментує Інна Очеретна, генеральний директор компанії «Рабен Україна».

Усередині буккросингової конструкції встановлено вологопоглинач, залишені буккросингові наліпки, за допомогою яких можна позначити зареєстровану на сайті книгу, та інструкція про порядок реєстрації книг на сайті Всесвітньої бібліотеки буккросингу. Місцеві жителі також запровадили так званий «живий ланцюжок» у передачі книг та кооперувалися для передачі з рук у руки. Хоча книги таким способом деякий час оминали буккросингову конструкцію, проте вони допомагали людям комунікувати та ділитися бестселерами. 

З березня 2020 року через запровадження заходів та обмежень, що пов’язані з поширенням коронавірусу, буккросингова поличка перейшла в «карантинний» режим. На цей час інтенсивність книгообміну трохи зменшилась, проте буккросери частенько приходили та продовжують приходити до конструкції, використовуючи засоби індивідуального захисту: маски та антисептики. 

«Для команди Smart Foundation ініціатива з буккросингом – це перший крок на шляху до втілення більш масштабних змін у громаді та регіоні. Для нас це був своєрідний «соціальний експеримент», який показав, що люди готові до таких новацій, готові ділитися книгами, з великим бажанням користуються перевагами книжкового обміну, що допомагає їм не тільки у саморозвитку, але й формує відчуття колективної відповідальності та довіри», – зазначила Наталія Баришпольська, директор благодійної організації Smart Foundation.

Нагадаємо, першу точку буккросингу – Всесвітньої бібліотеки обміну книгами – у Козельщині було встановлено 10 січня 2020 року. Буккросинг – це Всесвітня бібліотека. Тут книзі присвоюється унікальний індентифікатор, що надає можливість спостерігати за тим, як книга подорожує із рук в руки. Таким чином проєкт об’єднує читачів усього світу. За інформацією сайту bookcrossing.com наразі вже існує 1 964 672 буккросери й 13 161 243 книги, які подорожують різними країнами.

«Рабен Україна» працює на ринку логістики з 2003 року. Компанія пропонує повний спектр логістичних послуг для контрактної логістики, міжнародних та внутрішніх перевезень, а також морських і повітряних вантажних перевезень. В компанії працює 500 співробітників. В користуванні близько 70 000 м² складських площ (включаючи регіони), автопарк – 600 автомобілів.

Smart Foundation – благодійна організація, яка реалізує проєкти з популяризації освіти та саморозвитку жителів невеликих міст та сіл України. Зокрема, у вересні 2020 року в Козельщині на Полтавщині стару сільську двоповерхову бібліотеку було перетворено на сучасний громадський культурно-освітній Smart Простір із залою для проведення освітніх лекцій та переглядів кінофільмів, читальною залою з українськими та світовими бестселерами, вбудованими системами для прослуховування аудіокниг. В ньому вже проходять культурно-освітні заходи для всіх вікових категорій. Усі послуги простору надаються громадянам безкоштовно. Smart Foundation засновано у 2018 році.