Raben logo
Електричні вантажівки Рабен

Volvo Trucks, IKEA Industry та Група Рабен продовжують свій шлях до вантажних перевезень з нульовим рівнем викидів

2023.09.18
У 2022 році Volvo Trucks, IKEA Industry та Група Рабен підписали угоду про співпрацю щодо вантажного транспорту з нульовим рівнем викидів. Менш ніж через 12 місяців після передачі першої електричної вантажівки в Польщі, автопарк Групи Рабен збільшився ще на дві для обслуговування IKEA Industry.

Перші місяці експлуатації електричної вантажівки Volvo FM, яка обслуговує фабрику IKEA в місті Збоншинек, підтвердили, що транспорт з нульовим рівнем викидів є життєздатною альтернативою традиційним транспортним засобам і не впливає негативно на безперервність поставок. Враховуючи скорочення викидів CO2, а також комфорт водіїв, IKEA Industry та Група Рабен вирішили збільшити парк електромобілів ще на дві одиниці.

Електрифікація великовантажних автомобілів є ключовим рішенням у впровадженні транспорту з нульовим рівнем викидів, що наблизить IKEA до її стратегічної мети — стати кліматично-позитивною компанією наприкінці цього десятиліття. Згідно з прийнятими цілями, до 2030 року планується скоротити викиди парникових газів на 70 відсотків від усіх перевезень товарів, а через 10 років зробити цей транспорт вже з нульовим рівнем викидів.

У 2022 році IKEA Industry Збоншинек розпочала пілотний проєкт внутрішньої експлуатації вантажного транспорту з нульовим рівнем викидів між виробничими майданчиками. Наразі електромобілі здійснюють 12 рейсів на день, шість днів на тиждень, між фабриками у Збоншинеку та Бабімості, які розділяє відстань у 12 км.

Вантажівки заряджаються за допомогою електроенергії з відновлюваних джерел. ІКЕА Industry інвестувала в п'ять власних зарядних станцій: дві потужністю 150 кВт, розташовані в Збоншинеку та Бабімості, і ще три потужністю 43 кВт у буферному парку вантажівок. Для їх підтримки було також встановлено трансформатор. Весь процес підготовки зарядної інфраструктури зайняв близько 12 місяців. Наразі ІКЕА Industry готується до запуску ще двох зарядних пунктів на складі в Збоншинеку, які почнуть працювати у вересні цього року.

Ми віримо, що для досягнення наших цілей і реального впливу на навколишнє середовище потрібно діяти тут і зараз. Зелені рішення це обов'язкова умова сталого розвитку. Електрифікація транспорту між нашими заводами ще тільки тестується, але ми робимо спроби і поступово збільшуємо масштаби, дивлячись на те, які результати це приносить. Співпраця є ключовим фактором, тому що тільки разом ми можемо працювати над декарбонізацією галузі. — каже Малгожата Добієс-Турульська, керуюча директорка IKEA Industry Збоншинек.

Група Рабен відчуває особливу відповідальність за вплив вантажного транспорту на навколишнє середовище. Лідерська роль на ринку логістики вимагає подальших зусиль для покращення кліматичних умов. Тому після кількох місяців пілотної співпраці з IKEA Industry на маршруті між заводським комплексом у Збоншинеку та виробничим підприємством у Бабімості було задіяно ще дві електричні вантажівки Volvo FM.

Вантажівки з напівпричепами вантажопідйомністю двадцять чотири тонни здійснюють до тридцяти шести поставок на день у три зміни. У компанії Raben Transport працює дванадцять водіїв, які займаються цим проєктом і керують транспортними операціями, дбаючи про ефективність транспортних засобів та безперервність процесу доставки. Компанія також постійно відстежує показники роботи вантажівок, щоб у найближчому майбутньому підбити підсумки проєкту спільно з ІКЕА Industry та Volvo.

Цей проєкт є реальним, свідомим зусиллям, що наближає нас до наших екологічних цілей. Використання трьох електричних вантажівок у власному автопарку Raben Transport це крок до скорочення викидів CO2 у вантажному транспорті відповідно до наших Науково обґрунтованих цілей (SBTi). Це також можливість оцінити рішення на практиці з метою впровадження електричних вантажівок в інших проєктах клієнтів Групи Рабен, — пояснює Джоанна Гурна, менеджерка по роботі з ключовими клієнтами, Raben Transport.

Поставка більшої кількості електричних тягачів Volvo FM для IKEA Industry та Групи Рабен є важливим кроком у транспортній стратегії Volvo Trucks з нульовим рівнем викидів. На цьому етапі ми перестали розглядати електричні вантажівки як окрему одиницю і почали говорити про послідовне збільшення частки парку електричних тягачів Volvo FM у одного клієнта. Завдяки таким рішенням ми можемо говорити про більшу економію CO2 і значний крок до скорочення викидів. Ми раді, що на польському ринку є компанії, які сміливо і свідомо вирішують інвестувати в екологічну трансформацію автомобільного транспорту, коментує Марек Гавроньскі, директор з питань електромобільності та сталого розвитку Volvo Trucks Poland.

 

Вантажівки Volvo FM Electric знову будуть використовуватися для обслуговування внутрішніх транспортних потоків на двох заводах у Збоншинеку, Польща. Тягачі разом з шістьма батареями ємністю 540 кВт⋅год гарантують запас ходу до 300 км.  Повністю електрична вантажівка Volvo FM 4x2 оснащена 3 електродвигунами. Пропозиція доповнюється 4-річним Золотим сервісним контрактом, який гарантує повний контроль над витратами, безперебійну роботу транспортного засобу та максимальну доступність.

Більше інформації про результати роботи Volvo FM Electric на заводі IKEA в Збоншинеку буде представлено на Конгресі нової мобільності у вересні 2023 року.

Факти про Volvo Trucks

Volvo Trucks розпочала серійне виробництво електричних вантажівок у 2019 році як один з перших брендів вантажних автомобілів у світі. Сьогодні компанія має шість моделей електромобілів у серійному виробництві по всьому світу — це найширша пропозиція електричних вантажівок у галузі. Мета компанії - до 2030 року половина загального обсягу продажів вантажівок буде електричною.

*Порівняно з 2017 роком як базовим (без урахування доставки клієнтам «останньої милі»).

Факти про IKEA Industry

IKEA Industry, що входить до складу Inter IKEA Group, є провідним світовим виробником дерев'яних меблів та невід'ємною частиною ланцюжка створення вартості ІКЕА. ІКЕА Industry має понад 30 виробничих підрозділів у 7 країнах світу, в яких працює 15 000 співробітників. IKEA Industry Збоншинек — це найбільший у світі комплекс з виробництва меблів, що складається з 5 фабрик у сусідніх містах Збоншин, Збоншинек та Бабімост на заході Польщі із загальною кількістю працівників близько 3 000 осіб. Ці фабрики постачають до магазинів IKEA меблі таких сімейств, як KALLAX, LACK, BESTÅ, EKET та багато інших.

Факти про Групу Рабен

Група Рабен є логістичним провайдером, який пропонує комплексні послуги: контрактна логістика, автомобільні перевезення (внутрішні, міжнародні та на Схід), фреш логістика, FTL та інтермодальні перевезення, морські та авіаперевезення. Група має понад 160 власних складів у 15 європейських країнах і щодня відправляє понад 9 000 вантажівок на доставки.