Raben logo
VR-симулятор вантажівки

VR-симулятор вантажівки - інноваційний інструмент для підбору та навчання водіїв у компанії Рабен

2024.03.11

Група Рабен завжди відкрита до нових технологій як у сфері автопарку та складської інфраструктури, так і в ІТ-системах - у цьому їй допомагає відділ досліджень і розробок. Нещодавно компанія впровадила інноваційний інструмент у процес підбору та навчання водіїв. Це VR-симулятор вантажівки з LCD-дисплеєм, перший у своєму роді в структурі логістичного оператора і піонер у цій галузі. Завдяки своїй конструкції та програмному забезпеченню він ідеально відтворює умови водіння вантажівки, а оскільки він мобільний, його можна використовувати на різних складах компанії по всій Європі.

Технологія віртуальної реальності (VR) знаходить все більше застосувань у бізнесі. Її переваги та корисність для сектору транспортно-експедиторської логістики (TFL) були визнані відділом досліджень і розробок Групи Рабен, який запропонував використовувати симулятор водіння вантажівки транспортному відділу компанії. Під пильним наглядом команди R&D та з урахуванням порад тренерів і водіїв, проєкт «Найкращий водій вантажівки» був модифікований та адаптований до вимог компанії Рабен.

- Ми відкрили для себе VR-симулятор вантажівки, коли тестували інший продукт, - розповідає Пшемислав Цесельський, керівник проєкту R&D. - Тоді ми вирішили, що його потенціал варто представити підрозділу, відповідальному за управління автопарком і водіям однієї з наших компаній. Після внутрішнього тестування з нашими експертами ми спільно вирішили, що це може бути чудовим інструментом в тому числі і для навчання та підвищення кваліфікації наших водіїв.

Мацея Звада, менеджер з розвитку автопарку в компанії Рабен, додає:

- Процес кінцевого впровадження вимагав від нас багатоетапної підготовки. Важливо було адаптувати та відкалібрувати сам симулятор, що було пов'язано з вибором оптимальних дорожніх умов та врахуванням законів фізики, які випливають з поведінки 40-тонної вантажівки на дорозі. Ми повинні були врахувати атмосферні фактори, різні типи рельєфу, типи доріг і можливість маневрування комплексу на терміналах або стоянках, щоб вони максимально відображали реальне робоче середовище наших водіїв.

Так був спеціально розроблений VR-симулятор вантажівки Групи Рабен, який оснащений оригінальним кермом та сидінням, що відтворює реальні умови в кабіні вантажівки, яку щодня використовує автопарк оператора. Крім того, він також дозволяє маневрувати навколо складського комплексу Рабен. Користувач має два способи перегляду навколишнього світу - за допомогою окулярів віртуальної реальності або трьох вбудованих LCD-екранів. Тренажер включає сценарії різного ступеня складності і є надзвичайно універсальним: він враховує різні транспортні засоби і різні типи доріг (гірські дороги, автомагістралі, національні дороги, міста), різні погодні умови (вітер, сніг, дощ, туман, день, ніч) і рух інших транспортних засобів, що впливають на роботу водія або вимагають від нього відповідної реакції. Адміністративна панель тренера фіксує всі параметри під час тренувань.

Завдяки цьому симулятор вантажівки можна використовувати в різних ситуаціях і процесах, що здійснюються в Групі Рабен, таких як перевірка навичок кандидатів, які претендують на роботу в Рабен,  ознайомлення нових водіїв з організацією («онбордінг»), вдосконалення навичок маневрування різними типами транспортних засобів (тягач + напівпричіп, комплекти кузовів BDF і т.д.), і навіть популяризація професії водія та заохочення до неї, особливо серед молодого покоління.

- Симулятор керування автомобілем має багато переваг: можна проводити вправи в безпечних умовах, вчити, як реагувати в надзвичайних ситуаціях, вдосконалювати навички, необхідні для екологічного або безпечного водіння, а також допомагати правильно знайомити нових працівників без досвіду, пояснює Роберт Яблоньскі, майстер-водій компанії Рабен.

Додатковою перевагою тренажера є його мобільність. Контейнерний корпус дозволяє перевозити його з місця на місце і використовувати там, де він потрібен в даний момент. Пілотна фаза проєкту відбулася у 2023 році, і зараз прототип готовий до регулярної експлуатації. Його реалізація співпала зі створенням навчальної команди в компанії Raben Transport, і новий пристрій стане для неї величезною підтримкою. Найближчим часом він буде використовуватися в основному в Польщі та Чехії, і якщо його використання буде успішним, подальші симулятори будуть впроваджені в інших депо Рабен в Європі.

- VRимулятор вантажівки є ідеальним інструментом для нас з багатьох причин. Він не тільки оптимізує роботу та відповідає практичним потребам у сфері підбору та навчання персоналу, але й робить це у спосіб, близький до ідеї діяльності Групи Рабен: інноваційний, екологічний, економічний та безпечний", - підсумовує Магдалена Шаролета, директор з продажу в компанії Raben Transport.