Raben logo
csm_DJI_0198_LQ_3a6e38862b.jpg

Де рік тому відправка становила 48 годин, зараз доставляємо вантаж за добу

2021.10.08
Інтерв'ю з Лукашем Колодзєйчиком про сервіси, що надає Рабен в Україні, і фактори, що впливають на прискорення роботи компанії. Що таке збірні вантажі та фреш-логістика, як пандемія вплинула на перевезення автотранспортом в Україні та в той же час розширила можливості для бізнесу, а також, на яких напрямках вдалося наростити обсяги перевезень і прискорити час доставки –в інтерв'ю для «Центр транспортних стратегій» розповів директор напрямку внутрішньої логістики та сегменту «Фреш» компанії «Рабен Україна» Лукаш Колодзєйчик.

Розкажіть про діяльність Рабен в Україні. Яке місце на ринку логістики України займає компанія?

«Рабен Україна» працює на ринку з 2003 року. Компанія пропонує повний спектр послуг для контрактної логістики, міжнародних і внутрішніх, а також морських і повітряних вантажних перевезень.

В Україні у нас близько 500 співробітників. Компанія має в користуванні близько 70 000 м ² складських площ (включаючи регіони) і приблизно 600 автомобілів в розпорядженні. Ми займаємося доставкою як так званих «сухих вантажів», так і фреш-логістики. На українському логістичному ринку, особливо в сегменті збірних перевезень, на сьогодні «Рабен Україна» займає провідне місце.

Що мається на увазі під збірними перевезеннями?

Це перевезення невеликої кількості вантажу в палетному форматі, від відправника до одержувача. Наприклад, якщо у компанії є необхідність відправити невелику кількість товару (кілька палет), то їй не потрібно збирати більше вантажу, щоб заповнити фуру або половину фури. Ми забираємо невеликі партії у клієнтів, консолідуємо їх на наших перевалочних пунктах і відправляємо відповідно до напрямів з подальшим перевантаженням на наших крос-докінгових майданчиках по всій Україні і доставкою кінцевим одержувачам.

Скільки великих гравців на ринку збірних перевезень в Україні?

На даний момент великих гравців налічується до десяти, якщо говорити про компанії, які мають хороші позиції в окремих регіонах. Одні краще себе почувають в Києві, інші – на Західній Україні, треті – на сході країни і т.п. Якщо ж говорити про фірми, які покривають більшу частину території країни, їх в Україні 5-6. Крім того, деякі поштові компанії, особливо останнім часом, змінюють свій підхід до ведення бізнесу, зосереджуючись на своєму основному виді діяльності (на кур'єрську доставку), перевозячи менше палет і більше дрібних посилок.

Тобто, в якійсь мірі вашими конкурентами також є поштові компанії?

Я б не називав нас конкурентами в класичному розумінні. У нас різні цілі: поштові компанії орієнтовані на коробковий формат, «Рабен» – на палетний. Основна різниця в інфраструктурі компаній, форматі перевантажувальних майданчиків, що істотно впливає на швидкість обробки вантажів.

Які тоді ваші переваги перед іншими логістичними компаніями, дрібними перевізниками та поштовими компаніями?

По-перше, це наше покриття. Ми повністю покриваємо територію України (за винятком зони проведення ООС і Криму), маємо представництва більш ніж в 25 містах, відділення розташовані в основному в обласних центрах, в місцях, зручних для ведення логістичного бізнесу. Завдяки цьому ми досягаємо більш коротких термінів виконання заявок і перевезення вантажів, тобто від 24 до 48 годин між основними містами, 72 години – між найбільш віддаленими точками (наприклад, Ужгород-Слов'янськ).

Наступна перевага (і це одна з основ нашого бізнесу) – це висока якість послуг і потрапляння в терміни. Ми доставляємо більше 98% всіх відправлень згідно із заявленими термінами. Це дуже важливо для клієнтів і всіх учасників процесу перевезення.

Крім цього, Рабен має страховку відповідальності експедитора – це відповідальність за доставку вантажів згідно з чинним законодавством України. Також ми, як велика компанія, яка розуміє свій вплив на навколишнє середовище, мінімізуємо викиди вуглекислого газу – за допомогою оновлення автопарку, зменшення кількості використовуваних автомобілів, мотиваційних програм для наших партнерів і т.п. Є ряд і інших переваг, пов'язаних зі співпрацею з великою міжнародною компанією.

Як змінився ринок логістики в Україні під впливом пандемії коронавируса?

Стан ринку логістики в Україні можна розділити на «до» і «після». Звісно, в березні 2020 року, наші життя і світогляд повністю змінилися. За час карантину люди почали більше купувати онлайн, і компанії, що надають послуги в даному сегменті, виграли. Після локдаунів, в тому числі в 2021 році, спостерігається збільшення відправлень, зростання ринку. В якійсь мірі це пов'язано з відкладеним попитом.

Однак карантинні обмеження вплинули на економіку в цілому. Деякі компанії не витримали змін ринку. Це як виробники, так і імпортери, дистриб'ютори, перевізники. У них просто закінчилися оборотні кошти, щоб покривати поточні витрати – кредити, лізинги, оренду, утримання співробітників, закупівлю продукції і т.п.

На даний момент обсяг перевезень збільшився на 30% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Разом з тим, багато компаній залишилися на ринку. З'явилося нові, які вже заповнили цю нішу і дуже активно розвиваються, особливо в сегменті збірних вантажів. Ми реально бачимо збільшення попиту, кількості відправлень та споживання населенням в цілому. На даний момент обсяг перевезень збільшився на 30% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Багато компаній-виробників змінили свій профіль. Наприклад, ті, які раніше займалися «всім потроху» (щось імпортували, щось виробляли, щось самі розвозили замовникам), сьогодні зосередилися на більш вузьких профілях діяльності, відкинувши менш маржинальні і більш трудомісткі частини бізнесу. Від цього виграє весь ринок, оскільки вони більше інвестують в свій розвиток, більше виробляють, а перевізники більше перевозять.

Що в зв'язку з коронавірусом змінилося конкретно в роботі Рабен?

Як і більшість бізнесів, ми перебудували роботу своїх офісів, багато співробітників працюють віддалено. У нас введені суворі правила щодо використання масок, антисептиків, жорсткі правила відвідування і т.д.

У питанні бізнесу ми знайшли нові точки зростання – почали активно розвивати логістику з регіонів, де до цього не здійснювали великого обсягу перевезень. Це, наприклад, Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Закарпатська області. Раніше відправок звідти здійснювалося небагато. Але після того, як там почали активно будуватися і ремонтуватися дороги, ми стали більше знайомитися з клієнтами і побачили там значний потенціал. Ми вклали кошти в розвиток власної інфраструктури, автомобілі, збільшили наші склади і штат на місцях. За рік збільшили вантажопотік з цих регіонів більш ніж в 2,5 рази.

Також ми суттєво оптимізували терміни і вартість відправок всередині і між сусідніми регіонами. Наприклад, раніше доставка з Луцька в Ужгород займала 48 годин, зараз це одна доба.

Додатково ми зробили акцент на електронному документообігу. На даний момент більше 80% наших клієнтів та постачальників (крім транспортних послуг) отримують від нас документи в електронному вигляді. Це мінімізує фізичний контакт, значно прискорює процес обміну і позитивно впливає на екологію. До кінця року на електронний документообіг плануємо перевести також постачальників транспортних послуг.

Як змінився попит на збірні вантажі після початку карантину?

Попит на збірні вантажі виріс. На те є кілька причин. По-перше, збільшилася кількість відправників: клієнти купують товари у більшої кількості продавців меншими партіями. По-друге, змінилася купівельна спроможність: і одержувачі і вантажоодержувачі не хочуть купувати багато, «заморожуючи» гроші в товар, який лежить на складах. Відповідно, середня кількість палет у відправці теж зменшилася, як і кількість замовлень від одного виробника, але збільшилася їх частота в цілому. Тобто, кількість збірних відправок зросла.

У кожному регіоні ми почали сильніше розвивати сегмент збірних перевезень для середнього та малого бізнесу. Виявилося, що там ще є багато незвіданого. Ми оптимізували процеси всередині компанії і вийшли до клієнтів з пропозицією прискорення і здешевлення доставки. Тим самим ми допомагаємо того ж місцевому малому бізнесу, який не завжди мав можливість вийти за межі свого регіону. Деякі підприємці не уявляли, як можуть продавати свої вантажі, наприклад, з Нововолинська в Дніпрі. Тепер вони шукають своїх контрагентів по всій країні. Це теж дає певні плоди у вигляді значного збільшення вантажопотоків.

Ваш бізнес зараз більш активно розвивається в західних регіонах України?

Ми розвиваємо всі регіони, в 2021 році зробили більший акцент на Західну Україну, так як в цьому регіоні спостерігається розвиток малого і середнього бізнесу, в чому ми можемо допомогти, надаючи послуги в збірних перевезеннях. Також Дніпро і Запоріжжя показують стрімке зростання – за останній 2 роки обсяги відправок збільшилися на 40%.

Є певні товари, які становлять основу вашого вантажопотоку між окремими регіонами?

Чогось конкретного немає. У всіх регіонах України структура вантажопотоку схожа. З кожного регіону в основному відправляються продукти харчування і non-food в дуже широкому розумінні, тобто всілякі непродовольчі товари. Незалежно від типу вантажу, що відправляється, «Рабен Україна» обслуговує його з виконанням вимог по товарному сусідству, різних температурних режимів перевезення та інших особливостей. Все це в рамках стандартних термінів перевезення.

Що таке фреш-логістика?

Це перевезення продуктів харчування в найкоротші терміни в певному температурному режимі. Коли ви відкриваєте холодильник, ви бачите там продукти, доставлені в рамках фреш-логістики.

Ми спеціалізуємося на перевезенні продуктів фреш-логістики при температурі + 2 + 6 градусів, використовуємо для цього свою мережу дистрибуції в Україні.

У портфелі «Рабен Україна» у внутрішньоукраїнській дистрибуції транспортування в температурному режимі +2 + 6 становить 20% перевезень

Як це працює?

Для обслуговування фреш-логістики у нас є дев'ять підрозділів, які територіально покривають всю країну і допомагають здійснювати доставку в найкоротший термін з урахуванням терміну придатності товару. Склади мають спеціальне холодильне обладнання. Ланцюжок поставок організована таким чином, щоб продукти безперервно перебували в необхідному температурному режимі: ми забираємо товари у клієнтів невеликими автомобілями-рефрижераторами (вантажопідйомністю від 1,5 до 10 тонн), переміщаємо їх на свої крос-доки, перенавантажуємо, перевозимо в інше місто в магістральних автомобілях-рефрижераторах, там в спеціальній холодильній зоні складу вивантажуємо, знову перенавантажуємо в дрібні автомобілі і доставляємо одержувачу. Таким чином, коли ви купуєте продукцію в магазині, він отримує гарантію, що за час перевезення вона ніде не нагрілася і не могла зіпсуватися.

Де розташовані центри обробки товарів в сегменті фреш-логістики?

Київ, Вінниця, Хмельницький, Рівне, Львів, Дніпро, Одеса, Миколаїв і Харків. Наприклад, львівське представництво відповідає за дистрибуцію у Львівській, частини Тернопільської і частину Закарпатської областей.

Оскільки фреш-сегмент продовжує розвиватися, ми знаходимося на стадії відкриття нових таких підрозділів – найближчим часом плануємо запустити ще 4-5. Це допоможе прискорити терміни доставки в певні регіони на одну добу.

Що стосується фреш-логістики, такі перевезення виконуються тільки всередині країни?

В основному, збірна доставка здійснюється всередині країни. Група Рабен надає послуги міжнародних перевезень, як і «Рабен Україна», але фреш-логістика в даному випадку це тільки full truck business – тобто завантаження цілого автомобіля в Україні та вивантаження у одержувача за кордоном (або навпаки). Якщо говорити про інші види логістики, то збірні перевезення між країнами здійснюються точно так же, як і всередині України.

Які ще послуги у внутрішньоукраїнській дистрибуції надає компанія?

Для окремих замовників ми робимо крос-докінг (тобто добірку з монопалет і збірних палет – привозимо для них товар від кількох виробників, в тому числі з інших країн, здійснюємо комплектацію/збірку і відправку по всій Україні). Таким чином, замовник отримує вигоду від використання нашої великої мережі.

Як компанія планує розвиватися в найближчі роки у внутрішньоукраїнській транспортної логістики?

Ми продовжуємо активно розвивати регіони, розширюючи бізнес за межі міст-мільйонників. Наша мета – дати можливість ринку користуватися перевагами швидкої і оптимальної доставки з використанням нашої мережі і далі нарощувати збірні перевезення.

Як, по-вашому, буде працювати ринок транспортної логістики в Україні з урахуванням нових реалій?

Як показує європейська практика, збірний формат буде продовжувати розвиватися. Допомога держави (здешевлення кредитів, впровадження спеціальних програм кредитування бізнесу) допоможе рости дрібному та середньому бізнесу і надалі збільшить кількість відправок збірних вантажів. Адже малий і середній бізнес – це основа здорової економіки країни.

Ті, хто зумів пристосуватися і побачив можливості, продовжать розвиватися. Компанії будуть і далі фокусуватися на основному бізнесі, віддаючи всю решту діяльність, в тому числі логістичну, підрядним організаціям. Виходячи з цього, ринок логістики продовжить рости.

Яку роль у розвитку вашого бізнесу грає дорожня інфраструктура?

Якщо поліпшується дорожнє покриття, то з часом зменшується кількість необхідних позапланових ремонтів автомобілів. Дороги з оновленим покриттям дозволяють прискорити процес доставки будь-якого вантажу. Наприклад, ще рік тому термін доставки відправлень з Дніпра в Одесу становив 48 годин, тому що автомобілі були змушені слідувати по не оптимальним маршрутам. Але після ремонту дороги з Дніпра в Одесу через Кривий Ріг термін доставки скоротився до 24 годин. Це істотне прискорення. Машини проїжджають менший кілометраж, товар доставляється значно швидше. Вигода для клієнта – очевидна.