Raben logo
Manager of Choice

Як навчати та залучати працівників під час пандемії?

2020.11.27
З вересня 2020 року 1000 менеджерів з 13 європейських країн вже виконали 40 завдань в рамках гри Manager of Choice. Саме в такий спосіб Група Рабен створює і розвиває сильні команди в часи COVID-19 та зміцнює зв’язок між менеджером і працівником. Що саме відбувалося в Групі протягом останніх місяців? Яким бачать проєкт учасники? Чи позначаються знання, отримані під час гейміфікації, на поведінці менеджерів у реальних ситуаціях з їх професійного життя?

Регулярні опитування, що проводилися серед співробітників Групи Рабен, підтвердили очевидне, а саме той факт, що керівники середньої ланки мають значний вплив на досвід співробітників. Тому з метою підсилення позитивного досвіду співробітників менеджерам слід сприяти свідомому професійному та щирому налагодженню відносин із працівниками і в довгостроковій перспективі створювати середовище, наповнене позитивним змістом. Спільно з Правлінням Групи Рабен, менеджерами та працівниками ми розробили найкращі практики управління, тобто всебічний навчальний матеріал для менеджерів, який містить конкретні приклади позитивної поведінки. Цей матеріал вперше був переданий менеджерам під час навчальних занять. Після етапу навчання, оскільки ми маємо ДРАЙВ для інновацій, ми вирішили консолідувати матеріал, організувавши гейміфікацію для менеджерів на онлайн-платформі.

Гра Manager of Choice поділяється на 5 етапів: рекрутинг, адаптація, щоденна праця, розвиток, звільнення з компанії. Під час гри менеджери отримують знання відповідно до поточного досвіду співробітника. Завдання, з якими вони зіштовхуються, стосуються найрізноманітніших ситуацій. Для того, щоб зробити завдання на платформі максимально цікавими та різноманітними, більшість з них потребують відповіді на відкриті питання або взаємодію з командою. Ось чому була сформована команда з понад 40 експертів, які постійно перевіряють відповіді менеджерів під час гри.

Гейміфікація полягає в передачі певного обсягу знань таким чином, що за своєю структурою вона нагадує сюжет гри. Учасники програми отримують унікальні товари (наприклад, насіння або фрукти) у віртуальному вигаданому світі гейміфікації та борються з викликами (наприклад, атакою шкідників), щоб досягти бажаної мети та винагороди. Суть гри у змаганні, співпраці та ... розвагах. Засвоєння нових знань у цій ситуації пов’язано із сплеском дофаміну та багатьма позитивними враженнями.

Додатковою цінністю всієї гри є підтримка фонду «Дитяча радість» (Children’s Joy foundation). Менеджери, які пройшли етап/раунд гри, давши принаймні 60% правильних відповідей, отримають жетон, який дозволить фінансувати один урок з іноземної мови чи сесію з психологом або логопедом.

Тепер, коли минуло три місяці, то можна сміливо стверджувати, що рішення про підкріплення навчання гейміфікацією було чудовою ідеєю! Свідченням цього є незмінно висока залученість менеджерів. Адже 75% з них закінчують кожен модуль, виконуючи всі завдання, які доступні на платформі. Важливим моментом, який викликає великий інтерес, є те, що завдання з’являються на платформі регулярно, в певний час, і при цьому оцінюється швидкість реакції. Близько 40% учасників виконують завдання протягом двох годин після їх розміщення. Всім добре відомо, що чим швидше вони впораються з доступними завданнями, тим вищу позицію вони отримають у рейтингу.

Гра відбувається протягом тривалого часу, щоб менеджери могли регулярно закріплювати набуті знання на практиці. У перспективі це дозволяє їм виробити нові звички та підходи до роботи. Більшість питань стосуються ситуацій із реального життя або особистого досвіду керівників (наприклад, розкажіть про отриманий від керівника зворотній зв’язок, який вам особливо запам’ятався, і обґрунтуйте, чому ви це запам’ятали). Тобто, окрім узагальнення основних теоретичних знань, відбувається заохочення менеджерів до прийняття нестандартних рішень.

Гра дозволяє винагороджувати менеджерів за хороші результати, цікаве виконання завдань або час реакції. Кращі менеджери, крім призу, отримують символічний червоний плащ із написом Manager of Choice! Менеджери відзначають можливості для нестандартного закріплення знань та зміцнення відносин зі своєю командою. Відділ кадрів радий частим контактам з менеджерами, які все охочіше консультуються щодо завдань, що стосуються управління персоналом, та застосовують набуті знання на практиці. Конкуренція між командами з різних країн зміцнює співпрацю в рамках певної управлінської команди.

«Я в захваті від того, як гра вчить нас. Таким чином матеріал засвоюється набагато легше. До того ж, для працівників гра є досить захоплюючою. Вона заохочує до тіснішої співпраці в команді», – коментує Інна Очеретна, генеральний директор «Рабен Україна».

Мачей Ярош, керівник фінансового департаменту Групи Рабен, додає: «Manager of Choice ­– це гарна нагода для розвитку під час роботи у віддаленому режимі, тим більше, що засвоєння та закріплення знань відбувається у формі гейміфікації. Завдання нестандартні, вони вимагають креативності, іноді до їх виконання залучається вся команда, і ми отримуємо зворотній зв’язок досить швидко. Додатковим позитивним моментом є створення атмосфери конкурентності серед менеджерів Групи».

У свою чергу, Флоріан Шнеллер, Керівник  підрозділу Групи Рабен у місті Фелльбах, що у Німеччині, каже: «Завдяки гейміфікації Manager of Choice нам вдалося створити дуже привабливу платформу. Особливо важливо, що теми та завдання, які доступні на ній, є дуже близькими до повсякденного життя менеджера, що перетворюється на безпосередню користь для кожного з нас. Ми можемо використовувати отримані знання щодня та успішно впроваджувати нові рішення».

Пандемія нас не зупинила. Навпаки, темпи набуття знань та їх застосування на практиці зросли. Програма триватиме до кінця грудня 2020 року, і понад тисяча менеджерів з усієї Групи ще мають 2 етапи гри з багатьма командними завданнями. Хто набере найбільше балів у найкоротший час і стане Manager of Choice? Ми дізнаємось про це вже незабаром, а тим часом гра триває.

Дізнатись більше

Manager of Choice

pobierz