Raben logo
Вантажівка Рабен

Рабен підтримує екотехнології

2019.10.16
Обмеження в перевезеннях можуть негативно позначитися на економіці. В результаті постраждають споживачі, підприємства. Зазнають змін і економічні показники окремих країн. Однак на фоні кліматичних змін існує можливість, і навіть необхідність, зробити транспортні перевезення екологічнішими. Група Рабен усвідомлює цю проблему, тому ми одночасно інвестуємо кошти в розробку екологічних транспортних рішень і вживаємо заходів з нейтралізації негативного впливу перевезень.

Хоча транспортна галузь виділяє близько 15% [1] від загального обсягу викидів вуглекислого газу в атмосферу,  логістична індустрія, усвідомлюючи відповідальність за майбутні покоління, прагне мінімізувати свій вплив на навколишнє середовище. Те ж саме можна сказати і про групу Рабен, яка впроваджує численні інновації у цій сфері. Вже у 2016 році компанія провела перші випробування автомобілів з газовими двигунами як на коротких дистанціях, так і при перевезеннях на далекі відстані. Результатом цих дій стало оснащення автопарку компанії Рабен в Німеччині двома автомобілями-тягачами, які працюють на ЗПГ (зріджений природний газ), а в Польщі вже п'ять таких вантажівок здійснюють перевезення протягом року. Це автомобілі середньої вантажопідйомності (близько 10 палет), котрі доставляють вантажі на внутрішній ринок в радіусі 150 км від складу. Їхні привілеї включають в себе переваги для навколишнього середовища: дещо нижчий рівень викидів CO2 і, що найголовніше, майже повну відсутність твердих частинок і зниження рівня шуму приблизно на 10 дБ у порівнянні з дизельними двигунами, що особливо важливо під час перевезень до населених пунктів.

«На жаль, майже повна відсутність інфраструктури та ринкових умов і, як наслідок, високі інвестиційні витрати, все ще перешкоджають реалізації цього рішення у ширшому масштабі. Тому з огляду на економічну та операційну ефективність, а також піклуючись про навколишнє середовище, ми впроваджуємо  інші рішення у відповідності до потреб поточної ситуації»,  — пояснює Якуб Кшевіна, менеджер з питань КСВ та  внутрішніх комунікацій Групи Рабен.

Перше на що можна звернути увагу це дабл-декери. Група Рабен  інвестує в них уже кілька років і до кінця цього року буде мати майже 700 таких одиниць.  Вони дозволяють збільшити стандартну вантажопідйомність напівпричепа на 100% (з 30 до 60 палет завдяки штабелюванню), а то й на 140%, що дає на 20% менше викидів в порівнянні з варіантом застосування інших типів палет.  В середньому у 2018 році вантажопідйомність на маршрутах між терміналами Групи Рабен збільшилася до 122%.

Компанія також використовує близько 700 контейнерів БДФ зі змінними кузовами, поступово замінюючи собою традиційні, великогабаритні напівпричепи. Це підвищує гнучкість транспортування та  дозволяє перевозити більше палет одночасно: напівпричіп вміщує 33 палети, один контейнер БДФ в цілому 36 таких місця, а дабл-декер до 72 палети в одному транспортному засобі. Це рішення забезпечує не тільки менші викиди (оскільки мова йде про одну вантажівку замість чотирьох), але й допомагає скоротити кількість порожніх рейсів.

У країнах, де це дозволено законом (наприклад, в Чеській Республіці та Нідерландах), Група Рабен використовує автопоїзд Jumbo. Вантажопідйомність такого автомобіля збільшується до 102 європалет. Це дійсно економне рішення для маршрутів, які  здійснюються регулярно. Наприклад, в Чеській Республіці це дозволяє скоротити щорічну кількість викидів CO2 на 200 тонн.

Іншим значним удосконаленням є причепи типу CityLiner (100 одиниць), які дозволяють завантажувати 27 палет.  Завдяки своїй конструкції вони можуть вільно в'їжджати в міські райони з обмеженим рухом, куди до цього часу могли в’їзджати тільки транспортні  засоби з середньою вантажопідйомністю до 15 палет. Тут також є можливість для скорочення викидів з розрахунку на одну палету з товаром, а також  кількості вантажівок, що прямують  міськими агломераціями.

Керуючись принципом соціальної відповідальності, Рабен не тільки прагне скорочення викидів, але й усунення CO2, що вже потрапив у атмосферу. Для цього компанія садить дерева в рамках кампанії «Електронний рахунок = вища культура»: кожен клієнт, який відмовився від паперових рахунків на користь електронних, отримує по одному  саджанцю. Цього року поблизу Хоменцицького озера, що біля Познані, майже 400 співробітників компанії зі своїми сім'ями, а також представники Великопольського національного парку та фонду «Aeris Futuro»  посадили близько 2100 різних дерев і кущів, в тому числі плодових і медоносних, які значно збагатять фауну околиць. За оцінками ці рослини нейтралізують 1575 тонн CO2 протягом свого життєвого циклу. Група Рабен  реалізує програму «Електронний рахунок = вища культура» з 2014 року, в її рамках посаджено  майже 14 000 дерев.

«Ми з надією дивимося в майбутнє. Впевнені, що спільні зусилля компаній, а також державних органів і неурядових організацій допоможуть швидко знайти рішення, які  враховують економічні, екологічні та соціальні аспекти транспортної галузі. Є необхідність у ширшому партнерстві в цій галузі.  Тоді ми будемо говорити не тільки про тестування еко-безпечних автомобілів, а вони стануть загальноприйнятими нормами та будуть використовуватися  повсякденно», резюмує Якуб Кшевіна. Але тим часом ми знову озеленюємо Польщу  та підвищуємо соціальну обізнаність!»


[1] Відповідно до інформації з різних джерел і методик середнє значення становить 8-30%;

https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions https://www.iea.org/statistics/co2emissions/