Raben logo
Яблука

Співпраця з Групою Рабен приносить свої плоди – польські яблука підкорюють весь світ

2020.02.07
Як не парадоксально, осінь та зима – це сезон високого попиту як на морські перевезення вантажів з контрольованою температурою, так і на рефрижераторні контейнери. Це час, коли польські фрукти, більшість з яких – яблука, відправляються у довгу подорож. У садоводів вже є проблеми з продажами, і завдяки Групі Рабен вони можуть ефективно виходити на зовнішні ринки.

Експорт продовольства з Польщі розвивається дуже динамічно – в 2018 році його вартість склала 29,7 млрд євро, що означає більш ніж п'ятиразове зростання з 2004 року (5,4 млрд євро) і кращий результат за всю історію. Польські м'ясні, рибні, молочні продукти, а головне овочі та фрукти дійсно популярні за кордоном. На частку останніх припадає всього 0,5% вартості всього польського експорту (1,10 млрд євро в 2018 році), але вони стають все більш популярними – в цій сфері з року в рік було зафіксовано зростання іноземних продажів на 8%.

Спосіб транспортування залежить від довговічності товару. Ніжні плоди, що швидко псуються,  такі як лохина або малина, оптимально перевозити літаком в потрібних умовах. Рабен успішно здійснює відвантаження ягід повітрям. З іншого боку, польські яблука є лідером за масштабами і чемпіоном на далекі відстані, в результаті чого їх часто перевозять морем. Обсяг експорту цих фруктів в минулому році склав майже 840 тисяч тонн, а вартість – 346 мільйонів євро (зростання на 8% в порівнянні з 2017 роком). Проблеми, викликані російським ембарго, виявилися тимчасовими, і польські плодоводи знайшли нові ринки збуту. В даний час основною сферою їх інтересів є Північна Африка, наприклад Єгипет. Це стосується не тільки виробників яблук: в 2018 році вартість експортованих в цю країну фруктів досягла 20 мільйонів євро. Рік від року Рабен відзначає збільшення відвантажень контейнерів з яблуками в цьому напрямку, що доводить великий потенціал даного виду продукції.

Більш того, з кожним роком розширюється спектр напрямків польського експорту фруктів. Участь вітчизняних виробників у багатьох виставках по всьому світу призвела до залучення нових клієнтів. Кілька років тому ніхто навіть не розглядав такі напрямки, як В'єтнам, Індія або Близький Схід. Зараз туди регулярно відправляється транспорт, і експерти агропродовольчого ринку підтверджують посилення відносин з такими країнами, як Йорданія, Туреччина, Алжир, Оман або Лівія, що відображається у збільшенні продажів фруктів до декількох сотень відсотків. Вищезгаданий Єгипет залишається головним пунктом призначення, але за умови достатнього захисту товарів для 50-денної поїздки, що забезпечується оператором, виробник може розглянути можливість доставки в більшість портів світу.

Транспортування яблук займає в середньому близько 40 днів, і його тривалість залежить від пункту призначення і маршруту прямування. Для країн Північної Африки і доставки контейнерів безпосередньо з Гдині або Гданська це займає близько 24 днів, в той час як при використанні портів Південної Європи (Копер, Трієст) час транспортування може бути скорочено приблизно до 15 днів. У випадку Китаю або Індії при відправці контейнерів з Гамбурга необхідно враховувати час виконання замовлення близько 40 днів або менше. Варто відзначити, що якщо плоди правильно відібрані і підготовлені до тривалої морської подорожі, а параметри витримані під час транспортування, то яблука мають шанс вижити навіть 55 днів, зберігши при цьому свою повну цінність.

До недавнього часу поставки в азіатські країни носили пілотний характер, а сьогодні це регулярна співпраця. Завдяки відмінній якості товару і своєчасності поставок вітчизняні виробники завоювали довіру покупців по всьому світу, що призвело до укладення контрактів на регулярні поставки. Однак вони можуть опинитися під загрозою в останньому кварталі року через обмежувальний фактор. Як уже зазначалося, попит на рефрижераторні контейнери в цей період зростає, що обумовлено не тільки потребами польських виробників продовольства, а й збільшенням експорту риби зі скандинавських країн. Враховуючи обмежену кількість рефрижераторних контейнерів на ринку та значне зростання попиту, це може призвести до відсутності доступності для окремих клієнтів.

Група Рабен здатна забезпечити своїх клієнтів – провідних виробників яблук – відповідною кількістю контейнерів. Це дозволяє збільшити кількість відвантажуваних товарів, що безпосередньо впливає на їхні конкурентні позиції на ринку. Логістичний оператор, будучи лідером в області відвантаження рефрижераторних контейнерів, співпрацює з усіма операторами суден, уклавши спеціальні угоди, що дозволяють його клієнтам безпечно планувати свої перевезення протягом усього року. Рефрижераторні контейнери можуть бути надані практично на місці – все залежить від відправлення судна і заяви клієнта про готовність вантажу. Крім того, Рабен займається формальностями, пов'язаними з оформленням вантажів і фітосанітарними питаннями, за запитом клієнта.

Хоча перевезення на віддалені ринки здаються стабільними та добре організованими, контакт з набагато ближчим ринком може викликати певну тривогу. У зв'язку з майбутнім Брексіт (вихід Великобританії з Євросоюзу) Рабен планує запропонувати своїм клієнтам спеціальну послугу з перевезення контейнерів морським транспортом з Польщі до Великобританії, яка захистить їх від можливих заторів на сухопутному кордоні і гарантує безперервність поставок. В даний час готуються і аналізуються найбільш вигідні рішення.

Автор: 

 

Dawid Graczyk

Seafreight Branch Manager