Raben logo
Робітниці Рабен

Упакувати правильно

2020.02.25
Споживач стає все більш вимогливим не тільки до самого товару, але й до його упаковки. Наприклад, вже недостатньо просто вибрати і купити ґаджет останньої моделі. Необхідно, щоб і упаковка відповідала вмісту. Досить дорогий товар і пересічна упаковка – хіба таке поєднання не породить масу сумнівів і непорозумінь з боку покупців? Упаковка зараз – це бренд, свідоцтво якості і добротності товару. Упаковка першою «зустрічається» із споживачем. Тому її завдання – своїм зовнішнім виглядом передати ринку певне повідомлення про товар і викликати у споживача перші позитивні емоції. А якщо це ще буде «два в одному» або навіть «три в одному»: ґаджет в красивій упаковці, стильний чохол, та ще й обидва предмети за ціною основного товару, – захопленню покупця не буде меж. Давайте поговоримо детальніше про те, що за всім цим стоїть.

Що ж це за слово, яке зовсім недавно стало популярним в логістичних колах, co-packing?

Сo-packing – це поєднання англійських слів «contract» – договір, угода і «packing» – упаковка. Якщо перекладати дослівно, то сo-packing означає «упаковка за угодою».

Яким чином і де здійснюється така упаковка, як на полицях магазинів з’являються товари з позначкою «три в одному», «акція» та іншими подібними написами – розбираємося разом з Міхалом Ковалем, Директором департаменту складської логістики компанії «Рабен Україна».

«Більшість людей сприймають складську логістику виключно як місце зберігання товару, навіть не підозрюючи, що функціональне навантаження складу зараз набагато різноманітніше. Складська логістика нашої компанії успішно справляється не тільки з упаковкою товару, але і з супутніми додатковими сервісами: маркуванням, cтікеруванням, нанесенням штрих-коду на одиницю продукції, термоупаковкою, фольгуванням, формуванням промо-наборів, формуванням подарункових наборів, тобто упаковкою товару з урахуванням максимальних потреб конкретного клієнта», – говорить Міхал Коваль.

Найбільш поширені послуги в даний час – упаковка товару, маркування, стікерування.

Копакінг – послуга створення спеціальних промо-наборів, яка передбачає, окрім відбору відповідних продуктів, виготовлення індивідуальної упаковки.

Маркування нанесення на упаковку інформації з основними відомостями про товар, виконане у вигляді тексту, умовного позначення, малюнка, штрих-коду.

Стікерування – послуга з підготовки і наклеювання стікерів з необхідною інформацією.

«Законодавство України зобов’язує виробників або імпортерів маркувати іноземні товари державною мовою. І ми робимо відповідне маркування», – каже Міхал Коваль, уточнюючи, що перераховані послуги компанія «Рабен Україна» надає на базі відразу декількох складів в різних регіонах країни: в смт. Велика Димерка Броварського району (Київська область), а також в містах – Львів, Дніпро, Харків.

Історія упаковки

«Якщо подивитися на історію розвитку бізнесу Групи Рабен в Україні, то можна побачити, що упаковка і перепакування товарів в певних обсягах у нас існувала постійно. Однак вивчення ринку і наш досвід в інших країнах показували, що це саме та частина бізнесу, яка користується великим попитом у клієнтів. Відповідно, ми розширили портфоліо наших клієнтів, які потребували додаткових послуг. Перш за все, мова йде про відомі транснаціональні компанії», – зазначає Міхал Коваль.

«Дану послугу надають далеко не всі оператори ринку. На якомусь етапі ми переглянули стратегію і вирішили бути унікальними в певних областях і перейти з розряду фахівців в сегмент професіоналів», – згадує Міхал Коваль.

Послуга упаковки, нагадаємо, існувала з моменту старту роботи «Рабен Україна» в Україні. «Перші клієнти, яким була актуальна ця послуга, замовляли упаковку у нас. Під цю групу замовників було закуплено обладнання», – згадує Міхал Коваль. Чим воно відрізняється від того, що є зараз? «Ми побачили, що для того, щоб розвивати упаковку, необхідно весь час удосконалюватися. Вимоги до якості упаковки змінюються і стають більш жорсткими. Нові клієнти, з якими ми почали співпрацювати, самі розвиваються і посилюють вимоги, – зазначає Коваль. – Мова йде вже про якусь філософію – створення нового сприйняття упаковки. І якщо раніше ми говорили про звичайний складський підрозділ, який практично повністю підпорядковувався всім правилам, що існують на складі в інших підрозділах, то в даний час, виходячи з вимог клієнтів, ми розуміємо, що зона упаковки – вже щось набагато більше».

Підсумки і перспективи

В даний час компанія «Рабен Україна» знаходиться в процесі придбання додаткового устаткування. «Можна сказати, що ми успішно пройшли великий сезон з нашими основними клієнтами, міжнародними компаніями, у яких були високі вимоги до якості. Ми надали сервіс на дуже високому рівні», – говорить Коваль, оцінюючи 2019 рік.

Процес модернізації зони упаковки компанія почала у 2019 році. «Відновили процедури. Зміцнили штат. Накопичили хороший досвід і побудували гарну команду. Якщо говорити мовою цифр, то у 2019 році компанія «Рабен Україна» збільшила площу зони копакінгу на складі під Києвом в 5 разів – до 2100 квадратних метрів», – розповідає Міхал Коваль.

У 2020 році разом зі своїм партнером «Рабен Україна» має намір встановити додатково ще дві лінії упаковки у складській зоні.

«Якщо подивитися на організаційну структуру складу, то ми так запланували цю зону, щоб вона могла розвиватися без проблем. У разі додаткового попиту протягом одного кварталу зона може збільшитися в 2 рази, – підкреслює Міхал Коваль. Також в планах «Рабен Україна» на 2020 рік – розширення зони без фіксації певної температури (ambient temperature zone).

Чому «Рабен Україна»?

Наші конкурентні переваги – досвід і високий професіоналізм, сучасні технології, якість, можливість надавати послуги в різних температурних режимах, багатофункціональність.

Давайте поговоримо про якість

«Орієнтація на високу якість – в основі організації всіх наших процесів. Як компанія «Рабен Україна» забезпечує якість, маючи такі різні продукти? Завжди проводимо аналіз ризиків. У нас існує поділ складу в залежності від температури і виду товару. Для різних продуктів у нас є різні температурні зони, які розділені повноцінними стінами. Наявність стін дуже важлива, тому що поділ між товарами гарантує високу якість наданої послуги. Таким чином, можна уникнути розповсюдження запахів і їх можливого впливу на інші товари. Якщо наші обсяги упаковки будуть рости, то ми маємо можливість розвитку і в цьому напрямку», – каже Міхал Коваль.

Відзначимо, що ринок України суттєво змінився протягом останніх років. З року в рік вимоги до якості послуг постійно підвищуються. «Клієнти, які раніше готові були зберігати вантажі при температурі, що не вимагає чіткої фіксації, зараз наполягають на забезпеченні цієї вимоги. Ця вимога прийшла в Україну із Західної Європи», – каже Міхал Коваль.

Раніше на ринку України була так звана «псевдоекономія». Клієнти особливо не звертали уваги на якість зберігання. Часто замість спеціальної температурної зони клієнт вибирав звичайну зону. «Ринок змінився. З’явилися повноцінні вимоги як до якості зберігання, так і до якості упаковки. І ми розвиваємося, і ринок», – говорить Коваль. І, розмірковуючи вголос, продовжує: «Чому все змінюється? Ринок експорту орієнтований вже не на Росію і на Схід, а на країни Азії та ЄС. У одержувачів вантажу в кінцевих точках в зазначених регіонах є строго обумовлені вимоги щодо якості. Наприклад, якщо я виробляю цукерки в Україні, а хочу продавати в Словаччину і Австрію, то спочатку приїжджає аудитор, оцінює умови виробництва, зберігання і відвантаження продукції. Тому всі компанії, які хочуть працювати із західними ринками, вимагатимуть від провайдера високу якість послуг перепакування».

«Рабен Україна» прагне задовольнити запити всіх клієнтів. «Зона упаковки для всіх наших клієнтів, включаючи міжнародні транснаціональні компанії (у яких жорсткі стандарти якості), повинна бути наближена до виробничого процесу клієнтів. Це вже не просто склад зі складськими послугами, це маленьке виробництво, що повинно задовольняти запити клієнтів, якими вони керуються в Європі і по всьому світу. Йдеться про наявність спецодягу та спеціальних медоглядів працівників, це також питання, що пов’язані з клінінгом зони, з контрольними точками – моніторингом якості як безпосередньо перепакування, так і підходу людей до роботи», – розповідає Міхал Коваль.

На жаль, стандарти якості в Україні наразі невисокі. Наприклад, медогляд. Дуже часто його просто не проводять. «Рабен Україна» в цьому плані, навпаки, пропонує систему подвійного захисту. По-перше, люди, які приходять до нас на роботу, обов’язково подають довідку про медогляд. У той же час паралельно на території компанії постійно працює корпоративна медична служба, яка проводить додатковий медогляд. У компанії є дві категорії співробітників. Наші штатні співробітники (30 осіб, які працюють цілий рік) проходять медогляд регулярно. Також у нас є сезонні працівники, яких ми залучаємо через аутсорсингові компанії. Аутсорсингові компанії ніколи не виграють тендер, якщо не доведуть, що забезпечать ретельний медогляд співробітників. Крім того, нові працівники будуть зобов’язані пройти додатковий медогляд у нас. Тільки тоді вони допускаються до роботи. У пік сезону у нас працює 150 чоловік, включаючи штатний персонал», – каже Міхал Коваль.

Як має бути підтверджена якість?

Зона копакінгу відповідає вимогам стандартів ISO. Ми постійно проходимо аудити якості та безпеки. Йдеться про стандарти ISO9001:2015 (Система менеджменту якості), ISO22000: 2005 (Система менеджменту безпеки харчових продуктів), OHSAS 18001:2007 (Система менеджменту гігієни і безпеки праці) і ISO14001:2015 (Система екологічного менеджменту). Все це підтверджується сертифікатами відповідності, які компанія отримує щороку від органу, що здійснює сертифікацію – Bureau Veritas. Також, практикується і внутрішній аудит, який проводять представники Групи Рабен.

Крім того, якість послуг підтверджують аудити, які проводять клієнти компанії. Перш за все, це транснаціональні компанії, які зазвичай залучають міжнародних аудиторів в цій сфері. «Аудитори приїжджають до нас щороку і надають свої висновки. За минулий рік у нас в зоні копакінгу не було жодного ризику, промаркованого червоним кольором»,  – розповідає Коваль.

Різні температурні зони

Одна з конкурентних переваг будь-якої зони упаковки  –  це мультитемпературний режим. За словами Міхала Коваля, «Рабен Україна» зараз проводить переупаковку в температурному режимі 14-18 С° (exact temperature zone), і це унікально за своєю суттю (не плутати з аналогічним температурним режимом зберігання на складах). Ми також можемо проводити упаковку в фреш-зоні при температурі 2-6 С° (йогурти, сири). Також склади компанії мають температурну зону, яка не вимагає спеціальної підтримки (ambient temperature zone), де можна створювати окрему упаковку для промислової групи товарів (наприклад, косметики), а також для деяких видів продуктів харчування.

Портфоліо потенційних продуктів, які вимагають послуг перепакування, досить широке. «На нинішній момент більшість клієнтів з FMCG Food сектора. Одночасно надаємо послуги перепакування і для сфери FMCG Non-food  – косметика та промислові товари», –  каже Коваль.

Під одним дахом

Величезна перевага «Рабен Україна» –  усі послуги під одним дахом. «Ми надаємо комплекс послуг – міжнародні та локальні перевезення, послуги контрактної логістики (зберігання на складі і додаткові послуги –  копакінг та інше). Іноді буває так, що приїжджають вантажі, які оброблені на митному складі. У нас багато імпорту в даний час. На багато товарів необхідно нанести написи державною мовою», –  каже Коваль.

«Рабен Україна» може обслуговувати імпортні товари в одному місці: для цього є два власних митних термінали, тут можна відразу наносити етикетки українською мовою. «Наш партнер не повинен турбуватися про переміщення вантажу на великі дистанції. Йому не доводиться в одній точці робити розвантаження і митне очищення, а потім десь додатково шукати партнера для нанесення стікерів», –  каже Коваль.

Більш того, маючи розвинену мережу доставки по Україні, «Рабен Україна» може запропонувати потенційним клієнтам, які хочуть робити переупаковку, забезпечити забір вантажу у збірну лінію, привезти на склад, нанести стікери і по розгалуженій сітці внутрішньо української дистрибуції відправити вантаж далі.

Аналогічна система функціонує в контрактній логістиці. «Якщо клієнт хоче отримувати послугу зі стікерування на тривалий час, він може використовувати наші складські площі для зберігання товару та попартійне стікерування продукції. Як бачите, під дахом «Рабен Україна» здійснюється дуже багато процесів», – каже Коваль.

Сезонність

У рітейлі і логістиці піків не уникнути, сезонність буде завжди. Новий рік, День закоханих ... «У 2020 році в якості наступного кроку розвитку зони копакінгу будемо прагнути до того, щоб згладити сезонність, щоб не було таких очевидних піків, як це зазвичай буває на 8 березня або Різдво. Ми зараз збільшуємо зону копакінгу, розширюємо портфоліо клієнтів саме для того, щоб згладити піки. Важливо також відзначити, що ми надаємо послугу копакінгу не тільки нашим складським клієнтам, але і всім іншим клієнтам, які не потребують зберіганні продукції у нас на складі. Причому розмір компанії не має значення. Наприклад, імпортер, який купує в Китаї або в Західній Європі 10-30 палет, нам також цікавий», – підкреслює Міхал Коваль.

Роботизація процесів

У Польщі в зоні копакінгу сьогодні працює багато роботів. Слідуючи сучасним тенденціям, «Рабен Україна» теж поступово впроваджує автоматизацію. «Треба знати специфіку українських клієнтів і польських. Все, що є в Польщі –  конвеєри, маркіратори, термоусадочні машини – буквально скоро буде і в Україні. Щось ми частково вже впровадили, щось впроваджуємо зараз. Наша нова зона копакінгу оснащена термоусадковими машинами камерного типу, які мають ергономічну конструкцію і оригінальний дизайн. Зона також обладнана конвеєром, маркувальними установками, відеокамерами, механічною вентиляцією з рекуперацією тепла і сучасним освітленням. Зокрема, використовуються системи світлодіодів, автоматичні системи управління світлом (виявлення руху і вимірювання інтенсивності денного світла)», – каже Міхал Коваль.

Використання роботів у виробництві – завжди ефективно і привертає до себе увагу: це красиво і незвично. Чи чекає таке майбутнє Україну? Я б відповів «скоріше за все, так».

«Що нас стримує від повноцінного впровадження роботів у виробничі процеси? Щоб впровадити будь-яку автоматизацію, треба зробити розрахунок показника return on investment. Також дуже важливо розуміти, під які масштаби послуг впроваджувати роботів. Якщо мова йде про клієнта, який дає від 10 000 палет, то такі інвестиції будуть виправдані. Якщо ми подивимося на клієнтську базу в Україні, то ця цифра значно менше.

Наша мрія – досягти великих обсягів, що дозволять ефективно роботизувати послуги, які ми надаємо», – натхненно резюмує Міхал Коваль.