Raben logo
Вантажівка Рабен

Завдання аутсорсингу в логістиці

2019.08.07
При виборі логістичного оператора не варто надавати надто великого значення фактору "низька вартість послуг". Основними слід вважати досвід, репутацію, кількість реалізованих проектів за оптимальну ціну. Про це докладніше — Марина Мельник, директор з продажу компанії "Рабен Україна".

Виробники, дистриб'ютори, рітейлери не зможуть завоювати лояльність споживачів, якщо товар не буде доставлений вчасно в точку здійснення продажів. Як показує практика, не завжди власна логістика може впоратися з цим завданням. Передача деяких логістичних функцій на аутсорсинг стає все більш затребуваною на українському ринку, будучи одночасно невід'ємною частиною бізнес-процесів.

За останні 10 років ринок логістичних послуг в Україні зазнав істотних змін. Все сфокусовані на ріст і розвиток власного бізнесу і завоювання більшої кількості клієнтів. На ринок виводяться нові товарні позиції, послуги, які вимагають значної уваги, залучення інвестицій. Покупець стає все більш вимогливим внаслідок широкого вибору товарів і послуг. Цілком закономірно, що доцільність капіталовкладень у власну логістику знижується.

Першими це усвідомили міжнародні компанії, які, переймаючи досвід ведення бізнесу в своїх європейських підрозділах, віддають перевагу аутсорсингу. Але також потрібно відзначити, що і багато вітчизняних компаній все більше і більше виявляють інтерес до зовнішнього логістичного провайдера. І це не може не радувати.

Щоб задовольнити потреби клієнтів в повному обсязі, необхідно чітко розуміти їх запити

Наші партнери — це B2B клієнти: виробники, дистриб'ютори, рітейлери, приватні підприємці.

Перед нами, 3PL оператором, стоїть гловне завдання — надати комплекс послуг: перевезення товарів в міжнародному сполученні, митно-брокерське обслуговування, відповідальне зберігання, доставка кінцевому одержувачу по території України.

У той же час слід зазначити, що доставка вантажів автомобільним транспортом по території України в збірному форматі є одним з основних видів нашої діяльності. Можна з упевненістю сказати, що це — та основна конкурентна перевага, яка вигідно відрізняє нашу компанію від багатьох інших, що працюють з подібним видом доставок.

Підрозділи «Рабен Україна» представлені в більшості міст країни, ми активно працюємо над збільшенням партнерської мережі, інвестуючи в різні технічні та IT рішення. Щороку ми оновлюємо наш власний парк автомобілів (понад 60 одиниць) і залучаємо все більше і більше зовнішніх перевізників у зв'язку з щорічним збільшенням обсягів продажів.

Ми активно відстежуємо тенденції ринку, розуміємо запити клієнтів і працюємо над тим, щоб наші послуги були цікаві і затребувані. Так, наприклад, в зв'язку із збільшенням за останній час попитом на доставку товарів на мережі, ми пропонуємо клієнтам доставку в збірному форматі на всі мережі, які представлені на ринку України. Наші клієнти знають, що ми завжди маємо в наявності транспорт в необхідному напрямку і у необхідній кількості, маємо можливість консолідації вантажів, розуміємо специфіку здачі товарів на торгових точках, повертаємо всі необхідні документи. Крім того, ведемо облік і повернення порожніх палет.

Наші клієнти завжди можуть на нас розраховувати в разі непередбачених ситуацій, пов'язаних зі здачею товару на ту чи іншу точку, — компанія має регіональні склади, де є можливість зберігати товар до з'ясування ситуації.

Не всі витрати вимірюються в грошах

Ми за те, щоб співпраця була якісною і, як годиться справжнім партнерам, — довгостроковою.

Дуже приємно спостерігати, як наші клієнти розвивають свій бізнес разом з нами. Нам цікаво удосконалювати логістичні бізнес процеси для своїх клієнтів. Ми завжди відкриті до діалогу на теми розвитку, інновацій.

Потреба ринку — це логістичний партнер, який готовий інвестувати, розвиватися, чути клієнта і робити все, щоб його бізнес ріс і процвітав.

Технології та інновації

Більшість наших процесів автоматизовано. Ми намагаємося адаптувати кращі оптимізаційні рішення, які успішно працюють в європейських підрозділах Групи Рабен.

У Європі вже давно і успішно працює система електронного документообігу. Ні для кого не секрет, що даний процес не тільки оптимізує робочий час, а й позбавляє від великої кількості паперів, які необхідно обробляти.

У цьому році ми успішно співпрацюємо з частиною наших партнерів щодо передачі даних в електронному форматі. Завдання на 2020 рік перейти на електронну версію ТТН.

Крім цього, компанія придбала спеціальні пристрої для водіїв (ред.: ETA devices), що дозволяють не тільки відслідковувати своєчасність доставки товару, а й сканувати і передавати документи в електронному вигляді нашим клієнтам через платформу Raben.